Kutatás-fejlesztési infrastruktúra a BUDAVAL Zrt-nél

Cégünk a Széchenyi 2020 program VEKOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása felhívásra benyújtott pályázatában nyomdaipari alapanyagok új típusú felületkezelési technológiáinak kifejlesztését valósítja meg. A projekt eredményeként 3 új, saját fejlesztésű címkegyártási technológia kerül kifejlesztésre, melyek 3 új termékcsoport gyártását teszik lehetővé:
 1. Biztonsági címke: komplex biztonsági elemeket tartalmazó, egyedi azonosítást lehetővé tevő címke alapanyag, mely lehetővé teszi a termék beazonosíthatóságát és eredetiségének ellenőrzését a teljes termékpálya során a gyártástól a felhasználásig. A termék fő célpiaca a gyógyszeripar. Az elmúlt években egyre nagyobb probléma a gyógyszerek hamisítása, illetve a gyógyszeres csomagolások felnyitásából származó hamisításokból, lopásokból eredő károk. Az Uniós irányelvek és rendeletek kötelezéseiből adódóan ezekre az egyedi azonosítást lehetővé tevő csomagolóanyagokra jelentős igény fog mutatkozni a gyógyszergyártók részéről. A rendelkezésre álló biztonsági megoldásoktól az általunk kifejleszteni kívánt termék két szempontból is előnyösebb, egyrészt komplex megoldást kínál érzékelhető és rejtett biztonsági megoldásokkal, másrészt a csomagolóanyagba, címkébe integrált elemként használata nem igényel külön beruházást a gyártó részéről és az egységnyi termékre vetített többletköltség minimális.
 2. Papír alapú speciális (kreatív) címkék: a különböző üveges kiszerelésű élelmiszeripari termékek, elsősorban borok címkéinek az üveges érleléstől a szállításon át a polcra kerülésig, illetve későbbi tárolásig különböző fizikai behatásokat – vízpára, súrlódás, UV sugárzás – kell elviselniük. Az öntapadós címkék gyártási körében ez jelenleg nem megoldott. A felület megváltoztatásával a jelenleg alkalmazott primer réteg (köztes anyag nagyon vékony rétegben, csak a nyomda tudja applikálni) helyett a felület teljes lezárásával egy olyan címkeféleséget kívánunk fejleszteni és piacra vinni, amely a mellett, hogy az eredeti hordozóanyag felületi tulajdonságai megmaradnak, ellenáll a környezeti behatásoknak. A primer réteg által biztosított részleges megoldás helyett komplex védőréteggel rendelkező címke kerül a termékre, ami nagymértékben javítja a felhasználhatóságot. A cél, hogy a kreatív címkékre jellemző innovatív megoldások és design tervezett megjelenését a címke hosszú távon megőrizze.
 3. Speciális film alapú címkék:
  1. A film (polimer) alapú címkék felületi nyomtatással történő felhasználását jelentősen korlátozza, hogy az alacsony felületi feszültséggel rendelkező polietilén, polipropilén felületeknek alacsony a festéktartó képessége. A tintasugaras nyomtatási eljárásokhoz fejlesztett film alapú címkék egy olyan kötőréteget fognak kapni, ami biztosítja a nyomdafesték megkötését a filmfelületen.
  2. Film alapú címkék elektronikus nyomtatási eljárásokhoz: az Inkjet és flexo-ofszet nyomtatásokhoz készülő filmeknél szintén a film eredeti tulajdonságainak megváltoztatása a cél annak érdekében, hogy ezekkel az eljárásokkal is nyomtatható és tartós csomagolóanyagot lehessen előállítani. Az Inkjet és flexo-ofszet nyomtatási eljárások technológiai megoldásai gyártónként változók és jellemzően minden nagy nyomtatógyártónak megvan a saját speciális film terméke, mely márka specifikusan csak az adott gyártó eszközével kompatibilis.
   A Budaval olyan film alapú címkét kíván fejleszteni, ami ezekhez a nyomtatási eljárásokhoz általánosan használható és egyben gazdaságosabb a nagy világcégek által kínált, saját gyártási eljárásaikhoz kifejlesztett filmeknél.

A projekt során elérni kívánt műszaki haladásnak az tekinthető, hogy meghatározásra kerülnek a címkék alapanyagának fizikai tulajdonságai és a felületkezelő anyagainak paraméterei közötti összefüggések, egy hatékonyabb és üzembiztosabb biztonsági címke/papír alapú speciális címke/film alapú speciális címke gyártási technológia kifejlesztésének az érdekében. Kidolgozásra kerül az új felismeréseken és feltárt összefüggésrendszereken alapuló három új címkegyártási technológia. A három különböző technológia magában foglalja az eljárás megvalósításához szükséges technológiai berendezéseket, ezek célszerű és optimális méretezését, célszerű és optimális kapcsolódásukat, célszerű és optimális elhelyezését a gyártó rendszerben. Valamint a technológia felhasználási, alkalmazási és üzemeltetési feltételeit.

A VEKOP-2.1.1-15-2016-00126 projekt eredményeként létrehozott kutatási infrastruktúra az alábbi eszközöket tartalmazza:

Kutatási infrastruktúra megnevezése A kutatási infrastruktúra által nyújtott főbb szolgáltatások
EC-100 állandó sebességű bevonógép Az állandó sebességű bevonógép gépvezérelt laboratóriumi mintakészítést tesz lehetővé ragasztó, bevonatok, festék és tömítőanyag tesztelésére. Egyszerű kezelése és kevés szabályozás alkalmassá teszi konzisztens minták készítésére és az „emberi” hatás csökkentésére a megnövelt ismételhetőség érdekében.
HLCL-1000 Hot-melt labor bevonó A Hot-melt labor bevonó / lamináló egy precíziós laboratóriumi hot-melt bevonó és lamináló rendszer, amely képes bevonatok és laminált minták előállítására hot-melt ragasztóból fólia, film, papír és egyéb szövet alapú alapanyagokra. A termelési folyamatok labor szintű szimulációi könnyen felállíthatók és tanulhatók.
Oldószermentes bevonó fej(Super combi 3000 mod. 1300 s/n 2298) Flexo nyomtatás elvén működő felhordó mű, mely alkalmas jó minőségű, vékonyrétegű, vizes bázisú bevonatok felhordására.

A felsorolt eszközöket igény esetén, oktatási, kutatás-fejlesztési céllal az érdeklődő cégek, intézmények rendelkezésére bocsátjuk az alábbi feltételekkel.

Az eszközök külső felhasználók általi igénybevételének feltételei:

Az igénybevétel helyszíne a BUDAVAL Zrt. székhelye: 1222 Budapest, Fonó u. 5.

A külső felhasználó köteles az igénybevétel időpontját és az igénybe venni kívánt eszközök körét előzetesen, legalább a tervezett igénybevétel előtt 30 nappal írásban jelezni.

Az eszközök az alábbi szolgáltatási díjakon vehetők igénybe:

Kutatási infrastruktúra megnevezése Igénybevétel alapdíja (Ft/óra)*
EC-100 állandó sebességű bevonógép 10000
HLCL-1000 Hot-melt labor bevonó 10000
Oldószermentes bevonó fej(Super combi 3000 mod. 1300 s/n 2298) 10000
* Az igénybevétel alapdíja nem tartalmazza az anyag és energiaköltségeket.

A külső felhasználó igénybejelentése alapján a felek szolgáltatási szerződést kötnek, melyben rögzítik a tervezett igénybevétel ütemezését, az igénybevett eszközöket, és a szolgáltatási díj pontos összegét.

 1. A kutatási infrastruktúra kapcsolattartó adatai:
 2. Zulauf Róbert beszerzési és fejlesztési igazgató
 3. Tel: +36 20 200 00 96
 4. e-mail: zulauf.robert@budaval.hu